Stresul acaparează din ce în ce mai mult viața noastră de zi cu zi, fiind o adevărată epidemie pe care nu o conștietizăm. Eșecurile emoționale, toxinele din mediu, traumele fizice, presiunea locului de muncă și nutriția deficitară contribuie la declanșarea stresului. Acesta epuizează corpul de nutrienți critici, provocând oxidarea celulelor ce cauzează, pe termen lung, efecte negative asupra sănătății.
Extractul de Ashwagandha este benefic pentru creșterea rezistenței la stres și reducerea acțiunii sale negative asupra organismului.
EFECT ANTIOXIDANT
Îmbătrânirea prematură asociată tensiunii cronice la nivelul sistemului nervos este legată de creșterea stresului oxidativ. Drept urmare crește riscul de apariție a bolilor cronice precum bolile de inimă sau bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson etc.)
Studii recente efectuate la două universități din India au descoperit că extractul de Ashwagandha are în componența sa substanțe active ce stimulează în mod natural secreția a 3 compuși cu efect antioxidant: superoxid dismutază, catalază și peroxidază de glutation. Cu aceste proprietăți Ashwagandha elimină radicalii liberi și se previne reapariția lor. (1,2)
AJUTĂ LA PROTEJAREA CREIERULUI
Stresul permanent cauzează degradarea celulelor neuronale provocând apariția bolilor mentale sau neurodegenerative. Studiile axate pe eficiența Ashwagandha la nivelul protecției neuronale au concluzionat că această plantă scade cu 80% numărul de celule deteriorate în urma unei perioade de stres prelungit. (3,5)
REDUCE NIVELUL DE CORTIZOL
În urma celui mai mare studiu clinic realizat asupra efectului Ginsengului Indian la om, s-a arătat că planta reduce nivelul de cortizol cu până la 26%. Creșterea nivelului de cortizol este strâns legată de expunerea permanentă la stres, fapt ce cauzează o intensificare a proceselor inflamatorii și degenerative din organism.(4)
Pe lângă reducerea nivelului de cortizol, Ashwagandha are și un puternic efect anti-anxietate și antidepresiv. S-a demonstrat că Ashwagandha susține regenerarea și reconstrucția celulelor nervoase și a sinapselor, ameliorând astfel simptomele specifie depresiei, anxietății sau a problemelor de memorare și concentrare.
Ashwagandha (Withania somnifera) este un adaptogen, fiind recunoscut ca neuroprotector, calmant pentru sistemul nervos și reglator hormonal. Folosită de peste 5 000 de ani în medicina Ayurveda, Ashwagandha susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate.
Se recomandă persoanelor cu un stil de viața modern și stresant și celor cu probleme de somn, anxietate, exces de cortizol și/sau probleme de fertilitate.
Published online 2011 Jul 3.
La fel ca în cazul tuturor tratamentelor naturiste, consumul de Ginseng Indian trebuie întrerupt după 3 luni de administrare. Se poate relua după o pauză de 30 de zile. Ashwagandha nu este recomandat copiilor mici sau femeilor însărcinate. În cazul depresiei și a anxietății diagnosticate clinic se recomandă consultul medical înainte de a se administra Ashwagandha.